BAPTISTA GYÜLEKEZET BALATONSZEMES

Felszóval kiálték az Úrhoz és Ő meghallgata engemet, az Ő szentsége hegyéről.

 

Felhasználónév:

Jelszó:


Az oldalak egy részének megtekintéséhez regisztráció szükséges. Adatvédelem.

 

Archiv oldalak:

FRISSÍTETT VÍRUS TÁJÉKOZTATÓ

Vissza...  Vissza

coronavirus.jpg

COVID–19 tájékoztató (frissítve: 2020.03.18.)

Kedves Testvérek,


Az egyházunk operatív csoportjának 03. 17-i döntése alapján semmilyen gyülekezeti alkalmat sem tarthatunk az imaházban bizonytalan ideig. A szerdai, illetve szombati Istent keresők alkalma Skype-on keresztül lesz megtartva, a vasárnap délelőtti Istentisztelet pedig valós időben, tehát 10h-kor online formában lesz közvetítve, amit otthonainkban követhetünk. Tervezzük azt is, hogy 25-étől kezdve szerdánként 18h-tól, szintén online módon bibliaórai buzdítások is közvetítve lesznek a gyülekezeti honlapunkon. Bátorítunk mindenkit, hogy éljünk ezekkel a lehetőséggel, továbbra is figyeljük a kommunikációs csatornáinkat, és a friss közleményeket terjesszük egymás között. Igyekezzünk arra is, hogy online formában is bátorítsuk, erősítsük egymást, illetve, ha bárki bármiben szükséget szenved, akkor kérjük, hogy jelezze felénk. Továbbra is békességes kitartásra kérjük a testvéreket!

Szeretettel: A Gyülekezet vezetősége

Balatonszemes, 2020. 03. 18.

 

 

 

Kedves Testvérek!

 

A Kormányunk és az Egyházunk operatív szakértői csoportjának határozatát több alkalommal átbeszéltük, magunkra nézve is irányt adónak tekintjük, ezért kérjük az alábbiak betartását:

https://www.baptist.hu/2020/03/covid-19-tajekoztato-2020-03-12/

Ajánlások gyülekezetek számára a koronavírus-helyzet kapcsán:

 (2020. 03. 11-én, a jelen idpontban rendelkezésre álló ismeretek alapján!)

- Zárt térben a 100 fs létszámhatárt akkor is tartsák be a gyülekezetek, ha esetleg rájuk ezt nem teszik kötelezvé.

- Betegen ne menjen senki közösségbe, a gyülekezet is közösség, tehát oda se! Akkor se, ha csak enyhe légúti tünetei vannak még, az alábbi tünetek pl. jellemzek a koronavírus-fertzésre is: hemelkedés, láz, nátha, köhögés, fejfájás, torokfájás, ritkábban hányás, ritkábban hasmenés (amint látható, ezek nem specifikus tünetek, számos más betegségben, fertzésben is jellemzlehet).

- Beteg gyermeket se vigyen senki gyülekezetbe, ha a hétköznapi óvodai, bölcsödei, iskolai közösségbe nem vitte, akkor evidens, hogy vasárnap se vigye Istentiszteletre, ha a szülnem tudja másra bízni, maradjon vele otthon.

- A kézmosás nagyon fontos, még a sima szappanos is elégséges, de még jobb folyékony szappan, vagy ferttleníthatású kézmosó szerek alkalmazása. A mosdókban legyen tájékoztató kihelyezve a helyes kézmosási technikáról. És ami még ide tartozik: KERÜLJÜK AZ ARC-, ORR-, SZEM-, SZÁJ- TÁJÉK ÉRINTÉSÉT. Maximum csak kézmosás után érintsük az említett régiót, és utána ismét mossunk kezet. A megfelelő személyi higiénének egyértelműnek kellene, hogy legyen, de erre most még inkább fordítsunk figyelmet.

- A magunknál hordott gyakran használt tárgyakat is érdemes ferttleníteni többször, fleg okostelefon, pénztárca/irattartó, kulcs, templomba hozott Biblia/énekeskönyv, stb. (erre léteznek megfeleltisztítókendk pl.).

- Egyszer használatos, eldobható zsebkendbe kell köhögni, tüsszenteni, ha ez elkerülhetetlen, majd ezeket a szeméttárolóba kell helyezni. Célszerzsebkend-használat után is kezet mosni, vagy minimum kézferttlenítt használni.

- Nagyon fontos a közösségben a kézfogás, csók/puszi kerülése, testi kontaktus kerülése, pl. ölelés.

- Ha valaki FERTŐZÉSVESZÉLYES TERÜLETEN, VAGY ANNAK KÖZELÉBEN JÁRT, az a hazatéréstől számított KÉT HÉTIG NE MENJEN A KÖZÖSSÉGBE. Ennek értelmezése: mindenképpen betartandó, ha a koronavírus-járvánnyal érintett területről jön valaki, az NNK oldalán ez megtalálható, jelenleg ide tartozik: Kína, Szingapúr, Hongkong, Japán, Dél- Korea, Irán, Olaszország. https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/539-tajekoztato-az-eljarasrendben-alkalmazando-covid-19-fertozes-altal-erintett-teruletekrol-2020-marcius-11

Azonban ezek a járványügyileg magas kockázatú helyek változnak, a linkelt oldalon követhetően.

 

Nem mindenképpen betartandó, de ajánlott az elővigyázatosság az olyan országokból hazatérők számára is, ahol még nincs egyértelmű járványhelyzet, de már vannak koronavírusos megbetegedések. Ebbe sajnos lassan a világ minden országa beletartozik, de ÉPPEN EZÉRT KÜLÖNBSÉGET KELL TENNI A járványügyileg súlyosan érintett területek és az egyéb területek között. A felsorolt országokban a közösségi terjedés valószínűsége magas. (Vannak olyan területek, ahol már bizonyos járásokban/megyékben van jelentősebb közösségi terjedés, de országosan nincs, ilyen hely pl. Franciaország bizonyos kisebb területei, ill. Németország, stb., aki onnan érkezik, annak ugyanaz ajánlott természetesen, mint aki pl. Olaszországból, de aki még járványügyileg kevésbé érintett helyről érkezik, ott csak ajánlható az önkéntes otthon maradás.)

- Életkor / krónikus betegségek megítélése: eddigiek alapján 60 éven felüliek ne menjenek lehetőség szerint közösségbe, ill. azok, ÉLETKORTÓL FÜGGETLENÜL, akiknek krónikus betegségük van, főleg olyan, amely az immunrendszer megváltozott működésével járhat, pl. cukorbetegség, daganatos betegség, májelégtelenség, veseelégtelenség, krónikus alkoholizmus, jelentősebb anyagcsere-betegség, nagyfokú elhízás, autoimmun- betegségek, szív-érrendszeri betegségek súlyosabb formái, krónikus légúti betegségek (COPD, Asthma) A 60 év csak ajánlás: nyilván egy több szervrendszert érintő beteg 40 éves nagyobb veszélynek van kitéve, mint egy egészséges 70 éves.

Amennyiben valaki már panaszos, köhög, az viseljen maszkot, ezzel csökkenti a továbbfertőzés kockázatát, de az ilyen ember ne legyen jelen a közösségben! Ha még egészséges, akkor nincs jelentősége a hagyományos, ún. sebészi maszk viselésének, a speciális maszk pedig annak szükséges, aki már a fertőzöttek, vagy fertőzésgyanúsak ellátásában részt vesz. Speciális maszk viselése is csak szakszerű használat, viselés, fel- és lehelyezés esetén védhet a betegségtől, adott esetben hamis biztonságérzetet is adhat, erről lebeszélni nem kell senkit, ha valaki ilyen preventív céllal maszkot visel, az tegye nyugodtan.

- Hiteles forrásokat, információkat szabad ismertetni és megosztani, pl. 

https://koronavirus.gov.hu/hirek

https://www.nnk.gov.hu/

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus

 

Tapasztaljuk, hogy a helyzet szinte napról változik, és a változásokra folyamatosan reagálni fogunk, ahogy eddig is tettük, ezért a gyülekezettől is rugalmasságot várunk. Kérünk szeretettel mindenkit, hogy a gyülekezeti kommunikációs csatornákat folyamatosan kövessék figyelemmel.

Az is elképzelhető, hogy idővel imaházunk egyes épületrészei nem lesznek használatban higiéniai szempontok miatt. Pl. most vasárnaptól a tetőtéri szintet lezárjuk. A bibliaköri csoportoknak lent biztosítunk helyet.

Köszönjük a türelmet, rugalmasságot, sajnáljuk a fennálló helyzetet, de most is biztosak vagyunk abban, hogy akik Istent szeretik minden javukra van. Istenünk minket is, - ahogyan ezt a helyzetet is - kézben tartja. Imádkozunk, hogy hitünk erősödjön ebben a helyzetben, és Isten valami jót hozzon ki ebből is. Ami tőlünk telhető azt tegyük meg felelősségünk tudatában.

A kormány egyértelmű határozata alapján (orvosokkal, egyházi vezetőkkel, az egyházi operatív szakértői csoportjának egyik vezetőjével konzultálva) úgy látjuk jónak, hogy a fennálló helyzet (ami egyelőre napról napra romlik nem pedig javul) és a korosztály érintettsége miatt bizonytalan ideig nem tartunk vasárnap délutáni és hétköznapi alkalmat.

 

Még egy dolog: A „Semmi felől ne aggódj” parancsa bizalmat kér tőlünk, nem felelőtlenségre bátorít.

Kérünk mindenkit, hogy ebben a helyzetben is a békességet és az egységet munkáljuk tetteinkkel és szavainkkal is.

Köszönjük a Testvérek megértését!

 

Szeretettel: A Gyülekezet vezetősége

Balatonszemes, 2020. 03. 14.

Balatonszemesi Baptista Gyülekezet - Belső (gyülekezeti - egyházi) használatra.

 

Jogi nyilatkozat

|

Impresszum

|

ˆ Baptista Gyülekezet Balatonszemes, 2018

|

Nyitó oldal